Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-06@23:37:00 GMT

رژیم کتو بهتر است یا رژیم مدیترانه ای؟

تاریخ انتشار: ۲۲ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۷۸۱۸۳

رژیم کتو بهتر است یا رژیم مدیترانه ای؟

رژیم کتو رژیمی است که به کاهش مصرف کربوهیدرات‌ها به اندکی کربوهیدرات در روز معروف است.

طرفداران کتو ادعا می‌کنند که این رژیم غذایی باعث کاهش اشتها، آب کردن چربی‌های شکم و افزایش تیزبینی ذهنی می‌شود؛ بررسی‌ها نشان داده اند کسانی که از رژیم کتو پیروی می‌کنند، شاهد کاهش قند خون، دست کم در کوتاه مدت بوده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تحقیقات رژیم غذایی مدیترانه‌ای را با کاهش خطر ابتلا به دیابت، کلسترول بالا، زوال عقل، از دست دادن حافظه، افسردگی و سرطان سینه و همچنین کاهش وزن، استخوان‌های قوی تر، قلب سالم‌تر و عمر طولانی‌تر مرتبط دانسته اند.

یک کارآزمایی بالینی کنترل‌شده جدید، دو رژیم غذایی مذکور را با درخواست از ۳۳ فرد مبتلا به پیش دیابت یا دیابت برای پیروی هر دو رژیم، یکی پس از دیگری، به مدت سه ماه مقایسه کرد. در طول چهار هفته اول هر رژیم، شرکت‌کنندگان یکی از وعده‌های غذایی سالم را دریافت کردند. سپس برنامه‌های غذایی خود را دنبال کردند.

محققان وزن، سطح قند خون (گلوکز)، عوامل خطرزای قلبی عروقی و پایبندی به رژیم غذایی شرکت کنندگان را بررسی کردند.

بر اساس مطالعه‌ای که در مجله آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شد، هنگامی که محققان تاثیر این دو رژیم غذایی را بر سطوح چربی خون که به بیماری قلبی کمک می‌کنند، بررسی کردند، رژیم غذایی مدیترانه‌ای برنده قاطع این مقایسه بود.

این مطالعه لیپوپروتئین با چگالی کم، معروف به کلسترول «بد» و تری گلیسیرید، نوع متفاوتی از چربی در خون را که باعث تصلب شرایین نیز می‌شود، ردیابی کرد.

دکتر فرانک هو، رئیس تغذیه در دانشکده بهداشت عمومی هاروارد گفت: این مطالعه نشان داد که جایگزینی محصولات لبنی پرچرب با روغن زیتون ممکن است خطر بیماری و مرگ را کاهش دهد.

محقق Hu Jintao نیز گفت: تفاوت بین این دو سیستم بسیار بزرگ و این ممکن است عواقب طولانی مدتی برای بیماری‌های قلبی عروقی داشته باشد. 

این مطالعه نشان داد که در حالی که هر دو رژیم غذایی، تری گلیسیرید را کاهش می‌دهند، رژیم کتو تاثیر بیشتری داشت؛ اما هو گفت که کاهش تری گلیسیرید به اندازه افزایش کلسترول LDL مهم نیست.

او توضیح داد: کلسترول LDL بالا نسبت به سطح تری گلیسیرید یک عامل خطر بسیار قوی‌تر و مهمتر برای بیماری‌های قلبی عروقی است؛ بنابراین در حالی که هر دو طرف در کنترل قند خون در کوتاه مدت بسیار موثر بوده اند، من فکر می‌کنم مسئله اصلی اثرات بالقوه طولانی مدت رژیم کتو بر بیماری‌های قلبی عروقی است.

طرفداران کتو می‌گویند که کتو با قرار دادن افراد در کتوزیس به موفقیت سریعی در کاهش وزن دست می‌یابد. حالتی که در آن بدن شروع به سوزاندن چربی‌های ذخیره شده به عنوان سوخت می‌کند؛ اما برای رسیدن به کتوز، کربوهیدرات‌ها به شدت به ۲۰ تا ۵۰ گرم در روز کاهش می‌یابد. یک فنجان برنج پخته شده حدود ۵۰ گرم است و خوردن کربوهیدرات اضافی شما را از حالت کتوز خارج می‌کند.

هو گفت: رژیم غذایی روزانه آمریکایی‌ها شامل ۵۰ درصد کربوهیدرات است؛ بنابراین کاهش مصرف آن به کمتر از ۵۰ گرم کاهش بسیار زیادی دارد و حفظ آن برای مردم دشوار است.

مردم اغلب کتو را به عنوان یک رژیم غذایی "گوشتی" می‌بینند و بشقاب‌های خود را با لبنیات پرچرب و سوسیس، بیکن و سایر گوشت‌های حاوی چربی اشباع شده پر می‌کنند که همگی می‌توانند به التهاب و بیماری‌های مزمن منجر شوند.

نویسنده این مطالعه، دکتر کریستوفر گاردنر، استاد پزشکی در مرکز تحقیقات پیشگیرانه استنفورد، گفت: در این مطالعه از یک رژیم غذایی کتوژنیک کامل استفاده شده است که مصرف پروتئین بالا را محدود و بر سبزیجات غیر نشاسته‌ای تاکید می‌کند.

گاردنر افزود: من سعی کردم به هر رژیمی بهترین شانس را بدهم؛ اما سعی نکردم آن را به رژیم کتوی بد و یا مدیترانه‌ای خوب یا مدیترانه‌ای بد و کتوی خوب تبدیل کنم. 

رژیم کتو هرگونه غلات، حبوبات و میوه‌ها را به جز تعداد انگشت شماری توت ممنوع می‌کند، اما رژیم مدیترانه‌ای بر پر کردن بشقاب خود با میوه ها، سبزیجات، لوبیا، عدس، غلات کامل، آجیل و دانه‌ها تاکید دارد.

دکتر شیوام جوشی، استادیار بالینی پزشکی در دانشکده پزشکی گروسمن دانشگاه نیویورک که در این مطالعه شرکت نداشت، گفت: علاوه بر کلسترول بد بالاتر، افرادی که در فاز کتو بودند، تیامین، ویتامین‌های B۶، C، D و E و فسفر و همچنین فیبر بسیار کمی دریافت کردند. 

او گفت: غلات کامل و میوه‌ها دارای مزایای سلامتی مثبتی هستند و حذف آن‌ها از گروه کتو نگرانی‌هایی را در مورد اثرات طولانی مدت سلامتی ایجاد می‌کند.

این مطالعه نشان داد که اکثر افراد پس از پایان تحقیقات رژیم کتو را متوقف می‌کنند.

پیام اصلی مطالعه چیست؟

جو هو گفت: پیام شماره ۱ برای من این است که محدودیت شدید برخی از کربوهیدرات‌های سالم برای بهبود کنترل قند خون و سلامت متابولیک قلب ضروری نیست. شما می‌توانید یک رژیم غذایی مدیترانیه‌ای یا رژیم غذایی معتدل با کربوهیدارت کم و با یک رژیم غذائی گیاهی سالم را انتخاب کنید؛ گزینه‌های مختلفی برای افراد با ترجیحات غذایی متفاوت وجود دارد.

منبع: CNN

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی کلينيک

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: رژیم غذایی کتو رژیم غذایی مدیترانه ای رژیم غذایی تری گلیسیرید مدیترانه ای قلبی عروقی رژیم غذایی رژیم کتو یک رژیم دو رژیم قند خون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۷۸۱۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استرس زیاد و کمبود خواب، وزن را افزایش می‌دهد

آفتاب‌‌نیوز :

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از روابط دانشگاه علوم پزشکی ایران، ناهید آریائیان افزود: چاقی زمینه ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را افزایش می‌دهد، در نتیجه با «کاهش دریافت میزان کالری» و «افزایش فعالیت‌های فیزیکی» می‌توان از بروز چاقی و بیماری‌های وابسته به آن پیشگیری کرد.

وی اظهارداشت: در سال‌های اخیر میزان شیوع چاقی افزایش یافته و آمار افراد چاق از سال ۱۹۸۰ در جهان بیش از دو برابر شده است. در ایران تقریبا نیمی از افراد دارای اضافه وزن یا چاق هستند.

آریائیان با اشاره به افزایش کودکان مبتلا به چاقی، اظهار کرد: چاقی، زمینه‌ساز بروز بسیاری از بیماری‌های شایع همچون بیماری‌های قلبی عروقی، پرفشاری و چربی خون، دیابت، انواع سرطان‌ها، برخی بیماری‌های زنان و ناباروری، کبدی (مانند کبد چرب)، کلیوی، مفاصل و اتوایمیون، تنفسی، اختلالات خواب، روحی و روانی و ... است. به علاوه چاقی باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن می‌شود و خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی را افزایش می‌دهد.

این متخصص تغذیه ادامه داد: مطالعات نشان می‌دهد به ازای هر ۱۰ درصد کاهش وزن، ۲۰ الی ۲۵ درصد خطر مرگ و میر وابسته به چاقی کاهش می‌یابد؛ در واقع چاقی زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌های مزمن به شمار می‌رود و با کاهش حتی ۱۰ درصد از وزن می‌توان به اندازه قابل توجهی از ابتلا به بیماری‌های متابولیک و غیرواگیر پیشگیری کرد.

وی افزود: چاقی، افزایش درصد چربی بدن است و چاقی در کودکی، زمینه بروز بسیاری از بیماری‌های مزمن در دوران بزرگسالی را افزایش می‌دهد.

آریائیان با اشاره به شاخص توده بدنی، خاطرنشان کرد: هر چه BMI (وزن به کیلوگرم تقسیم به مجذور قد به متر) بالاتر رود، میزان مرگ و میر هم بیشتر می‌شود. BMI بالاتر از ۲۵ تا ۲۹.۹ اضافه وزن و بالاتر از ۳۰ به عنوان چاقی تعریف می‌شود.

وی افزود: علت چاقی افزایش دریافت انرژی بیشتر نسبت به مصرف آن است؛ بنابراین برای پیشگیری از اضافه وزن باید میزان دریافت کالری را کنترل کنیم.

به گفته وی، یکی از علل کاهش مصرف انرژی، کاهش فعالیت فیزیکی است و چاقی، خود زمینه ساز کم تحرکی است.

این متخصص تغذیه با تاکید بر افزایش فعالیت فیزیکی، اظهار کرد: برخی افراد از رژیم غذایی نامناسب پیروی کرده و مواد غذایی خاصی را استفاده و یا برخی از گروه‌های غذایی را حذف می‌کنند؛ ولی باید توجه داشت که لازم است همه گروه‌های غذایی به میزان مورد نیاز استفاده شوند و گروه‌های سبزی‌ها (دارای فیبر بالا باشند و مصرف آن‌ها به صورت خام و آب پز به حس سیری کمک می‌کند)، میوه‌ها، غلات سبوس‌دار، لبنیات کم چرب، گروه گوشت‌ها مانند انواع گوشت بدون چربی یا کم چرب، حبوبات و تخم‌مرغ در برنامه روزانه گنجانده شوند.

وی تاکید کرد: همچنین مصرف غذا‌های پرکالری و کم ارزش مانند فست فودها، غذا‌های سرخ کردنی، شیرینی‌ها و چربی‌های اشباع شده کاهش یابد و از روغن‌های مفید مانند روغن زیتون و کلزا در مقدار مورد نیاز استفاده و آب کافی مصرف شود.

به گفته آریائیان، از نشستن‌های طولانی، خوردن غذا هنگام تماشای تلویزیون، خوردن سریع غذا و مصرف غذا‌های شیرین و پرچرب خودداری کنید و به جای آن، تغییر سبک زندگی، پیاده‌روی مستمر، انجام ورزش‌های هوازی (به منظور کاهش چربی) به همراه غیر هوازی (برای افزایش متابولیسم بدن) و استفاده از مواد غذایی در حد نیاز را مورد توجه قرار دهید.

وی افزود: همچنین برای کنترل اشتها در فاصله وعده‌های اصلی می‌توانید از میان وعده‌های مغذی مناسب نظیر میوه‌ها (در حد مورد نیاز)، سبزی‌ها و آجیل بدون نمک (در میزان کم) استفاده کنید. به یاد داشته باشید که هیچ وعده غذایی به خصوص صبحانه نباید حذف شود.

آریائیان تصریح کرد: منافع فیزیولوژیک وزن مناسب بسیار بالا است و وقتی وزن ایده‌آلی داریم علاوه بر حفظ سلامت بدن، حال و روحیه بهتری هم داریم و سیستم ایمنی بدن هم قوی‌تر است، در نتیجه کمتر به بیماری‌های جسمانی و روانی مبتلا می‌شویم.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • آمادگی جسمانی با سلامت روان بهتر در جوانان مرتبط است
  • ۱۰ ماده غذایی که به شما در سفر به سوی کاهش وزن کمک می‌کنند
  • محققان عنوان می کنند؛ نقش موثر رژیم غذایی گیاهی برای سیگاری ها
  • قیمت‌های جهانی مواد غذایی به کدام سو می‌رود؟
  • رژیم غذایی گیاهی برای افراد سیگاری مفید است
  • چه کسانی نباید آب زرشک بخورند؟ | آب زرشک را چه زمانی بخوریم بهتر است؟
  • کاهش آلرژی بهاری با مصرف این مواد غذایی
  • صنعا: طی روزهای آینده شاهد اولین عملیات در دریای مدیترانه خواهیم بود
  • دو عامل چاقی که دور از ذهن هستند
  • استرس زیاد و کمبود خواب، وزن را افزایش می‌دهد